Beeldschermbril Werking in 2022

laatste update: 11-2022

Werkt een blauwlichtblokkerende bril echt?

Fans zijn er enthousiast over, maar experts zeggen dat het bewijs beperkt is

Lange uren voor een computerscherm doorbrengen of elke avond Netflix verslinden is voor velen van ons een dagelijkse gewoonte.

En als je de hype gelooft, het blauwe licht dat door onze elektronische apparaten wordt uitgestraald, berooft ons van slaap en veroorzaakt een epidemie van digitale vermoeidheid van de ogen.

Betreed een blauwlichtblokkerende bril, die beweert onze slaap te herstellen en de symptomen van pijnlijke, vermoeide ogen voorgoed te verlichten.

Maar werken ze? We kijken naar het bewijs.

Beeldschermbril Werking

Wat is blauw licht en is het schadelijk?

Blauw licht maakt deel uit van het elektromagnetische spectrum en het grootste deel van de blootstelling die we eraan krijgen is afkomstig van zonlicht. Het wordt ook kunstmatig uitgestraald door onze digitale apparaten en led-lampen.

Omdat blauw licht in het spectrum dicht bij UV-licht ligt – en we kennen de risico’s die UV-licht vormt voor de huid en de ogen – is dit de focus geweest van veel onderzoeken, zegt dr. Nisha Sachdev, oogarts en directeur van de Australian Society of Ophthalmologists. .

“Ik geloof echter niet dat er enig bewijs is dat normale blootstelling aan blauw licht, inclusief dat van digitale schermen, meetbare schade aan ons gezichtsvermogen veroorzaakt”, zegt ze.

Optometrist Luke Arundel van Optometry Australia is het daarmee eens. “Het niveau van blootstelling aan blauw licht van computerschermen en mobiele apparaten is minder dan het niveau dat wordt geabsorbeerd wanneer je in natuurlijk zonlicht stapt – en ligt onder de internationale veiligheidslimieten”, zegt hij.

“Dus in dit stadium hoeven we ons geen zorgen te maken dat computers of telefoons onze ogen ‘frituren’.”

Kan blauw licht digitale vermoeidheid van de ogen veroorzaken?

Het is een vraag die de moeite waard is om te stellen, aangezien wordt aangenomen dat digitale vermoeidheid van de ogen miljoenen mensen wereldwijd treft.

Alleen al in de VS bleek uit een onderzoek uit 2016 dat 65% van de volwassen respondenten symptomen van digitale vermoeidheid van de ogen meldde, waaronder meestal droge, geïrriteerde ogen, wazig zien en hoofdpijn als gevolg van langdurig gebruik van computers of andere apparaten.

Maar experts zijn sceptisch dat blauw licht de schuld is.

“We zijn een erg digitale samenleving en deze afhankelijkheid van schermen is een relatief nieuw fenomeen in de afgelopen 5-10 jaar”, zegt dr. Sachdev. “En inderdaad, dit jaar met iedereen die thuis werkt, heb ik veel patiënten gezien met symptomen van digitale vermoeidheid van de ogen.

Dit jaar, met iedereen die thuis werkt, heb ik veel patiënten gezien met symptomen van digitale vermoeidheid van de ogen

Dr Nisha Sachdev, oogarts en directeur van de Australian Society of Ophthalmologists
“Ik denk echter dat de oogproblemen die we steeds vaker zien, niet zozeer te maken hebben met blauw licht, maar eerder met urenlang op digitale apparaten zitten en niet zo veel knipperen, wat de smering van het oog beïnvloedt.

Het dragen van contactlenzen voor meer dan de aanbevolen acht uur in één sessie helpt ook niet.”

Arundel voegt eraan toe dat er beperkte kleinere studies en anekdotisch bewijs zijn geweest dat blauw licht in verband brengt met vermoeide ogen.

“Onderzoekers hebben aangetoond dat hoge intensiteiten van blauw licht netvliescellen kunnen beschadigen, maar het grootste deel van dit onderzoek is uitgevoerd in laboratoria of op diermodellen”, legt hij uit.

“Er is meer bewijs nodig over de vraag of blootstelling aan blauw licht specifiek vermoeide ogen veroorzaakt en er wordt op dit gebied onderzoek gedaan.”

Hoe zit het met de verbanden tussen blauw licht en slaap?

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de effecten van blootstelling aan blauw licht ’s avonds door led-verlichting of schermen, waaronder dat het de melatonineproductie kan verstoren, wat een invloed kan hebben op de slaap-/waakcycli.

Het is echter niet bekend of dit leidt tot nadelige gezondheidseffecten en het blijft het onderwerp van onderzoek, volgens de Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency (ARPANSA).

“Een goede nachtrust is het resultaat van meerdere factoren en wordt niet alleen beïnvloed door blauw licht van het schermgebruik”, zegt Arundel.

“Maar het beperken van blootstelling aan blauw licht door de helderheid van het scherm te verminderen, nachtelijke apps zoals F.Lux en Apple Nightshift te gebruiken en apparaten minstens een uur voor het slapengaan uit te schakelen, wordt sterk aanbevolen voor een goede nachtrust.”

Wat is een blauwlichtblokkerende bril?

Blauwlichtblokkerende brillen hebben speciale coatings die het blauwe licht filteren dat wordt uitgestraald door elektronische apparaten zoals tv’s, computerschermen, tablets en smartphones.

Sommige van deze apparaten – zoals smartphones en tablets – hebben ingebouwde blauwlichtfilters die je kunt ‘aanzetten’ die beweren hetzelfde te doen.

De bril of blauwblokkerende lenzen worden routinematig aangeprezen door brillenbedrijven om te helpen bij digitale vermoeidheid van de ogen – en anekdotisch bewijs is gemengd.

Sommige consumenten zeggen dat ze niet veel helpen, maar in een CHOICE-rapport in 2015 over blauwlichtblokkerende brillen zeiden sommige proefpersonen dat ze na het gebruik van de bril ‘waarschijnlijk’ of ‘misschien’ beter sliepen.

Werkt de bril echt?

Als u een blauwlichtblokkerende bril gebruikt om te helpen bij digitale vermoeidheid van de ogen, dan is er momenteel beperkt bewijs op hoog niveau dat ze voor dat doel werken.

Huidige lenzen kunnen 6% tot 43% van het blauwe licht blokkeren, maar het blokkeren van al het blauwe licht gedurende de dag kan andere negatieve effecten hebben.

“Blauw licht, waarvan de grootste bron de zon is, onderdrukt op natuurlijke wijze de aanmaak van melatonine door het lichaam, wat ons lichaam vertelt om wakker te worden”, zegt Arundel.

“Blauw licht is overdag gunstig omdat het de aandacht, reactietijden en stemming verhoogt – het is eigenlijk essentieel voor onze algemene gezondheid en welzijn, dus het blokkeren van al het blauwe licht gedurende de dag kan een negatief effect hebben op je biologische klok of circadiane ritmes.”

Blauw licht is overdag gunstig omdat het de aandacht, reactietijden en stemming verhoogt

Hoe zit het met nachtelijk dragen?

Welnu, een studie van de Universiteit van Houston uit 2017 wees uit dat deelnemers die de bril drie uur voor het slapengaan droegen terwijl ze digitale apparaten gebruikten of tv keken, een toename van 58% van hun nachtelijke melatoninespiegels ervoeren.

Dit was echter een kleine studie van 22 mensen.

Er zijn andere onderzoeken gedaan om te bepalen of een blauwlichtblokkerende bril andere gezondheidsvoordelen heeft, voegt dr. Sachdev eraan toe.

“Dit waren kleine onderzoeken en over het algemeen was er een gebrek aan bewijs om het gebruik van blauwblokkerende lenzen te ondersteunen om de visuele prestaties te verbeteren, oogvermoeidheid te verminderen of de maculaire gezondheid te behouden.

“Een onderzoek uit 2018 suggereerde dat het dragen van een blauwlichtblokkerende bril gedurende één uur voor het slapengaan de slaapkwaliteit kan verbeteren en slapeloosheidssymptomen kan verlichten, maar dat zou ook het equivalent zijn van een uur voor het slapengaan geen digitale tijd hebben.”

Beeldschermbril Werking

Helpt een blauwlichtbril bij hoofdpijn en migraine?

Als je hoofdpijn of migraine krijgt na urenlang staren naar een computer, is het logisch om je af te vragen of blauw licht de schuld is.

Maar is het?

“Er is geen bewijs dat een bril die blauw licht blokkeert, hoofdpijn of migraine helpt voorkomen”, zegt dr. Sachdev.

“Een migraine wordt eerder verergerd door de helderheid van je scherm of omdat je niet regelmatig pauzeert, dan blootstelling aan blauw licht.”

Arundel is het ermee eens dat veel dingen kunnen bijdragen aan vermoeide ogen of hoofdpijn – die moeten worden uitgesloten voordat u investeert in blauwe blokkerende filters.

“Een uitgebreid oogonderzoek met een optometrist zal kijken naar uw scherpstelsysteem, of u lenzen op sterkte nodig heeft, uw oogcoördinatie en of u het droge-ogen-syndroom heeft.”

Lees meer: Online optiekwinkels – Optiek en gehoor

Zijn blauwlichtglazen goed voor ’s nachts rijden?

Als je problemen hebt met ’s nachts rijden, is dit een ander probleem dan het gebruik van een blauwlichtblokkerende bril om blauw licht van schermen te filteren

“‘S Nachts is er meer contrast in het licht, dus we hebben het hier echt over contrastgevoeligheid”, zegt dr. Sachdev, “en er is geen bewijs dat een blauwlichtbril helpt bij nachtelijk rijden.

“Over het algemeen vinden we dat er vaak een organische oorzaak is voor nachtelijke rijproblemen, zoals staar, waarvan mensen niet beseffen dat ze het hebben.

Dus als je problemen hebt met rijden ’s nachts, heb je een volledig oogonderzoek nodig om te beslissen eventuele problemen die dit kunnen veroorzaken, uit de weg te ruimen.”

Lees ook onze gerelateerde artikelen:

Beeldschermbril Voordelen

Beeldschermbril Waarom

Leesbril Ook Voor Computer

 

Bestel Nu Uw ComputerLeesBril Met Blauw Licht Filter

bij ComputerLeesBril.nl koopt u veilig en vertrouwd de beste kwaliteit computer leesbrillen met snelle levering